Zašto je čitanje važno?

čitanje

Kao uvod u naš serijal „Čitaj knjigu“ gdje ćemo Vam svakog tjedna približiti jedan naslov, ali i kao uvod u cijelokupnu rubriku „Knjiga“, podsjetiti ćemo se zašto je čitanje važno.

  • Čitanje proširuje um

Za početak, čitanje pomaže proširiti um i daje nam više ideja. Dokazano je da čitanje održava naš um mladim, zdravim i oštrim, a studije pokazuju da čitanje čak može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Čitanje obogaćuje našu maštu i pomaže nam misliti na neke nove načine.

  • Čitanje poboljšava koncentraciju

Ako još uvijek niste uvjereni ili niste sigurni u važnost čitanja, ili se osjećate kao da to nije korisno za vas osobno, onda je važno napomenuti da čitanje zapravo pomaže poboljšati koncentraciju. Čitanje može uvježbati naš um kako se pravilno usredotočiti, što je neprocjenjivo u gotovo svemu što radimo na dnevnoj bazi – bilo da se radi o učenju ili čak u karijeri iu našim osobnim odnosima. Svi bismo mogli imati koristi od vježbanja svojih vještina koncentracije.

Čitanje nas izvlači iz tog ‘višezadaćnog’ načina razmišljanja koji je stalno prisutan. Omogućuje nam da se stvarno usredotočimo na jednu stvar koju radimo i da u njoj budemo u potpunosti prisutni. Ovaj fokus nam može omogućiti da budemo uspješni u drugim dijelovima našeg života, kao što je posao.

  • Čitanje omogućuje kreativno razmišljanje

Još jedan od mnogih razloga zašto je čitanje važno jest taj što omogućuje kreativno razmišljanje. Čitanje vas može nadahnuti kada se osjećate dosadno, u nevolji ili ste u kolotečini.. Može vam pomoći da vas ohrabri bez potrebe da tražite predaleko.

  • Čitanje poboljšava vokabular i komunikaciju

Posebno kod djece čitanje je jedan od najboljih načina da poboljšaju svoj vokabular i pravopisne vještine. Nikad nije prerano početi čitati svom djetetu i zajedničko čitanje može postati zdrava i ugodna obiteljska aktivnost. Čitanje naglas izlaže malu djecu novim riječima koje će pomoći njihovim jezičnim vještinama. Interakcija s knjigama od najranije dobi pomaže da aktivnost postane rutina.

  • Čitanje Vam može pomoći da smanjite stres

Mnogi od nas imaju puno stvari koje nas opterećuju u svom užurbanom i užurbanom životu i uvijek tražimo nove, konkretne načine da se nosimo s tim tjeskobama. Pa, vjerovali ili ne, čitanje vam zapravo može pomoći u borbi protiv stresa.

Ponekad nema potrebe trošiti puno novca na profesionalce i programe kako biste postigli osjećaj smirenosti, a jednostavna knjiga može sve riješiti. Čitanje je idealan način da se opustite i smirite tjeskobne živce koji su stalno na poslu.

Zapravo, nedavno je istraživanje pokazalo da samo šest minuta čitanja smanjuje napetost mišića, a također usporava i otkucaje srca čitatelja. Sveukupno, smanjilo je razinu stresa za impresivnih 68 posto.

Može se reći da vam čitanje može promijeniti život na bolje, a važnost čitanja je neosporna. Ako mislite da mrzite čitanje knjiga, možda tek trebate pronaći žanr za svoj osobni stil – ali nastavite pokušavati i nastavite tražiti ono što vam odgovara. Knjiga je jedna od najmoćnijih stvari na svijetu, koja vam nudi nove prilike za učenje, rast i inspiraciju!

Podijeli