Za razvoj djeteta važna je igra

Igra je način na koji bebe uče o sebi i svijetu oko sebe. To je također poseban način da se roditelji i njihova beba povežu i provode vrijeme zajedno. Igračke, knjige i igre koje potiču ključne razvojne vještine bitan su dio svijeta beba i malog djeteta. Evo što trebate imati na umu kada birate prave artikle za svoju omiljenu malu osobu.

Promicanje govora i jezika

Kada razgovarate sa svojom bebom, stvarate gradivne blokove za jezik. Jednostavno je: čitajte knjige, brojite stvari, ističite boje, koristite geste uz riječi, pripovijedajte što radite i što one rade. Birajte knjige koje sadrže ponavljanje. Sjajne igračke koje potiču komunikaciju i interakciju uključuju čaše za slaganje, blokove, vozila, hranu za igru…

Poticanje društvenih i emocionalnih vještina

Aktivnosti u ovim ranim danima mogu pomoći vašoj bebi i malom djetetu da uče i istražuju, formiraju sigurne odnose i rade na sposobnosti upravljanja emocijama. Ovdje je ključno puno maženja s ljubavlju i privržene igre dok zajedno koristite igračke, kao i imenovanje osjećaja djeteta kako biste im pomogli shvatiti što doživljavaju. Jedan pristup odnosi se na praćenje djetetovog vodstva i pružanje malo podrške, tako da je ono što oni rade izazovno, a ne frustrirajuće. (Na primjer, gurnite igračku kako bi je željna beba mogla dohvatiti, umjesto da joj je jednostavno pružite.) Ponudite sigurna mjesta za istraživanje, poput kućice za igru ​​ili tunela za igru.

Pojačanje finih motoričkih sposobnosti

Jednostavne igračke i predmeti izvrstan su način da im pomognete u rastu i razvoju malih mišića u rukama. Između osam i 12 mjeseci starosti, vaša će beba vjerojatno moći podizati i ispuštati igračke, lupati dva predmeta i stavljati stvari u spremnik s velikim otvorom i ponovno ih izvaditi, tako da igračke koje male ruke mogu uhvatiti (ali ne progutati) su dobar izbor. Kad vaša beba napuni 12 do 18 mjeseci, bit će zainteresirana za crtanje po papiru krupnom bojicama i slaganje raznih blokova. Također će početi pokazivati ​​na slike u knjigama, stoga birajte knjige sa privlačnim slikama. Ideje za igračke za 18 do 24 mjeseca ponovno uključuju blokove, razvrstavač igračaka s velikim oblicima.

Pojačanje grubih motoričkih vještina

Kretanje i razvoj velikih mišića na rukama, nogama i trupu počinje s trbuščićem. Dok razne aktivnosti vezane za trbuščić počinju u tim ranim tjednima novorođenčadi, vrijeme na podu na trbuhu, bez rekvizita, općenito se preporučuje za tromjesečnu i četveromjesečnu djecu, pa je sjajno imati neke zanimljive igračke ili ogledalo sigurno za bebu za zabavu dok su na trbuhu. Kako beba naraste do devet mjeseci i više, potražite igračke poput hodalica i malih stolova za aktivnosti kako bi mogli vježbati te vještine stajanja. Mališanima će se svidjeti i igračke za vožnju i povlačenje, kao i aktivne igre koje potiču nove, klimave vještine skakanja s obje noge, plesa i trčanja.

Potaknite razmišljanje i razmišljanje

Također poznato kao “kognitivne vještine”, ovo se odnosi na način na koji vaša beba ili malo dijete uči razmišljati, rješavati probleme, zamišljati, prikupljati informacije, sjećati se i razvijati prosuđivanje – prilično impresivno! Zajedničko čitanje, kao i ples, sviranje glazbe i pjevanje pomaže u promicanju ovih vještina. Osigurajte razne igračke u različitim teksturama, oblicima, zvukovima i bojama kako bi taj mozak mogao rasti. Djeca od šest do devet mjeseci također će voljeti igre skrivača. Do 12. mjeseca vaše dijete će možda voljeti koristiti lažni telefon i istraživati ​​predmete na mnogo načina tresenjem, bacanjem i ispuštanjem. U dobi od 18 do 24 mjeseca možda će biti zainteresirani za pretvaranje, poput kuhinje, jednostavnih slagalica i perivih netoksičnih umjetničkih potrepština poput bojica i boja.

Podijeli