Superhrana: rotkvice

superhrana rotkvice

Rotkvice su superhrana

Rotkvica je povrće iz roda krstašica koje može rasti gdje god ima sunčeve svjetlosti i vlažnog, plodnog tla, što olakšava uzgoj. Također dolaze u širokom rasponu oblika, veličina, boja i okusa – zapravo, postoji 35 različitih vrsta rotkvica. Neki od najčešćih su cherry — okrugla s crvenom kožom i bijelim mesom, često ono što se nalazi u supermarketu — i daikon — dugačka i u obliku mrkve s bijelom kožom i mesom. Sadrže mnogo hranjivih tvari i time su superhrana.

Sadrže visoke razine vitamina C, vitamina B, željeza, vitamina K, magnezija i cinka. Te su hranjive tvari uključene u niz osnovnih fizioloških procesa, od stvaranja crvenih krvnih stanica do promicanja zdrave probave. Poput ostalih vrsta povrća (tj. cvjetača), rotkvice također sadrže glukozinolate ili spojeve koji sadrže sumpor koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Kožica crvene rotkvice sadrži antocijane ili biljne pigmente koji su odgovorni za rubin nijansu povrća. Antocijanini, koji se također nalaze u biljkama kao što su bobičasto voće i ljubičasti kukuruz, imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, što samo proširuje dugi popis impresivnih zdravstvenih prednosti rotkvice.

Evo kratkog nutritivnog profila jedne šalice sirovih rotkvica:

18 kalorija

<1 gram proteina

<1 gram masti

4 grama ugljikohidrata

2 grama vlakana

2 grama šećera

U nastavku pogledajte sve zdravstvene prednosti rotkvice, prema dijetetičarima i znanstvenim istraživanjima.

Rotkvice poboljšavaju imunitet

Vitamin C i B vitamini u rotkvicama pomažu jačanju imunološkog sustava promicanjem proizvodnje bijelih krvnih stanica. One također povećavaju sposobnost vaših bijelih krvnih stanica da rade svoj posao, što uključuje važne dužnosti kao što je uništavanje klica koje uzrokuju bolesti i stvaranje antitijela. Vitamini B također pomažu enzimima u proizvodnji novih organskih molekula, a to pomaže u izgradnji novih imunoloških stanica, koje obavljaju funkcije vašeg imunološkog sustava.

Rotkvice mogu smanjiti rizik od raka

Vitamin C u rotkvicama također bi mogao igrati ulogu u prevenciji raka. Vitamin C je antioksidans, i on je moćna snaga kada je u pitanju borba protiv slobodnih radikala u tijelu. (Slobodni radikali su štetne molekule koje u suvišku mogu oštetiti stanice i doprinijeti razvoju bolesti kao što je rak)

Kada jedete rotkvicu, glukozinolati se razgrađuju u spojeve zvane izotiocijanati, za koje je utvrđeno da sprječavaju razvoj raka kod štakora i miševa. Zapravo, pokazalo se da jedna vrsta izotiocijanata zvanog sulforafan pronađena u sjemenkama rotkvice igra ulogu u smrti stanica raka dojke u laboratorijskoj studiji iz 2017. i stanica raka pluća u istraživanju iz 2016. godine.

Rotkvice i zdrava probava

Povrće je jedan od najboljih izvora vlakana, koja igraju prilično veliku ulogu u održavanju kretanja stvari duž probavnog trakta. Stoga nije iznenađujuće saznati da rotkvice, s 2 grama vlakana po šalici, mogu biti dobre za vaš probavni sustav.

Rotkvice su bogate ligninom, vrstom netopivih vlakana. Kako se netopiva vlakna kreću kroz vaš probavni trakt, ostaju netaknuta i apsorbiraju tekućinu, otpad i nusproizvode proizvedene prirodnim probavnim procesom.

Iako rotkvice mogu imati neke prednosti za zdravlje crijeva, znajte da mogu uzrokovati plinove, nadutost i nelagodu u trbuhu zbog svoje rafinoze, spoja šećera koji je nekim ljudima težak za probavu.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Rotkvice smanjuju apsorpciju glukoze u crijevima, što može pomoći u upravljanju i potencijalno sprječavanju dijabetesa.

Rotkvice i listovi mogu se pirjati, peći, kuhati na pari ili jesti sirove.

Volite li vi rotkvice i kako ih pripremate?

Podijeli