Što se zapitati prije nabave psa

Dakle, ako razmišljate o nabavci psa, važno je da donesete ispravnu odluku. Evo što se trebate zapitati.

Je li pas definitivno pravi ljubimac za mene?

Razmislite zašto želite kućnog ljubimca. Odvojite vrijeme da pronađete pravu životinju za vas i vaš način života kako biste bili sigurni da možete imati trajnu, sretnu vezu s njima.

Želi li cijela obitelj psa?

Svi koji će živjeti sa psom moraju se osjećati ugodno. Razmislite o tome tko će biti primarni skrbnik. Ako je netko zabrinut ili nesretan zbog nabavke psa, možda biste željeli razmotriti drugog kućnog ljubimca.

Imam li vremena za psa?

Psi u prosjeku žive između 8-15 godina. A svi psi trebaju svakodnevnu tjelovježbu i stimulaciju. Druželjubive su životinje, a mnoge se ne nose dobro provodeći same satima kod kuće svaki dan. Stoga se pobrinite da im možete posvetiti dovoljno vremena i pažnje.

Mogu li psu dati sve što treba?

Psu morate pružiti prikladno okruženje. To znači siguran dom pun ljubavi i stabilan dom – tretirajte ih kao dio obitelji. Naši psi su naši prijatelji, ne osjećaju se dobro u dugim razdobljima izolacije i žele biti s nama. Psa morate hraniti odgovarajućom prehranom. Potrebna im je odgovarajuća količina hranjive hrane za pse i stalna svježa voda. Preporučamo hranjenje kvalitetnom cjelovitom prehranom, bez boja, aditiva i konzervansa. Prikladno je odabrati dobni raspon specifičan za dob vašeg psa. Prehranu svog psa možete obogatiti konzerviranim mesom ako je potrebno, ali nemojte ga previše hraniti. Pretilost uzrokuje zdravstvene probleme i skraćuje životni vijek. Svaki pas je drugačiji, stoga morate biti sigurni da razumijete što je vašemu potrebno. Na primjer, kastrirani psi ili stariji psi ne trebaju toliko kalorija kao drugi psi.

Potrebna im je prikladna igra i vježba. Neki psi vole vježbu trčanja, dok neki vole vraćanje; kao što je vraćanje igračke, drugi igre potezanja konopa. U idealnom slučaju, većini su potrebne dvije dobre šetnje dnevno s slobodnim vremenom za istraživanje i trčanje. I ne zaboravite na mentalnu stimulaciju, kao što su trening, igre i igračke za aktivnosti koje su povezane s hranom. Uživajte u istraživanju kako biste saznali što vaš pas voli!

Morate osigurati da pas ima interakciju i vrijeme za samoću

Psi su društveni i trebaju komunicirati i igrati se s ljudima i drugim psima. Ali također im je potrebno mirno mjesto da budu sami kada žele. Morate zaštititi psa od boli, patnje, ozljeda i bolesti. Morat ćete prijaviti svog psa veterinaru i redovito se informirati o cijepljenju, tretmanima protiv buha i glista. To će pomoći u obrani od bolesti i infekcija kojih se može biti teško riješiti. Ako vaš pas pokazuje znakove bolesti, morate ga odvesti veterinaru što je prije moguće. A ako se ozbiljno razbole ili imaju lošu kvalitetu života, morate biti spremni donijeti tešku odluku da ih uspavate.

Mogu li si priuštiti psa?

Trošak kupnje psa samo je početak. Morate uzeti u obzir troškove svega, od hrane i veterinarske njege do igračaka i obuke, tijekom njihovog života.

Što ako već imam kućne ljubimce?

Kako bi novi pas utjecao na kućne ljubimce koji su već u vašoj obitelji? Posebno morate uzeti u obzir starije kućne ljubimce ili one sa zdravstvenim problemima – promjena bi im mogla biti teška.

Kojeg psa trebam nabaviti – štene ili starijeg psa?

Iako štenci mogu biti prekrasan dodatak obitelji, potrebno im je pokloniti puno vremena, napornog rada, predanosti, treninga i strpljenja kako bi postali dobro zaokružen odrasli pas.

Ima i dosta starijih pasa koji traže nove domove, a  fantastični su obiteljski ljubimci. Još uvijek im treba puno pažnje, ali prošli su kroz zeznutu fazu kućnog treninga.

Koja pasmina pasa je prava za mene?

Postoji mnogo različitih pasmina pasa, s različitim potrebama i razinama energije. Temeljito istražite svaku pasminu kako biste vidjeli odgovara li vašem životnom stilu. Nemojte samo uzeti u obzir veličinu. Neke male pasmine pasa trebaju puno više vremena i energije nego neke velike pasmine pasa. Bi li jedinstvena mješanka odgovarala vašem životnom stilu? Ako imate obitelj, koji je pas najbolji za djecu?

Nadamo se da smo vam pomogli u nekim pitanjima i pište nam imate li ili planirate nabaviti svog novog najboljeg prijatelja?

Podijeli