Sirup od maslačka

Sirup od maslačka radi se od njegovih cvjetova i vrlo je jednostavan za napraviti. Može stajati i godinu dana, a uzimati ga možete svakodnevno po žličicu.

Maslačak sadrži vlakna, vitamine A, B, C, K i E te minerale kao što su željezo, cink, bor i kalcij. Sadrži i visoku razinu antioksidansa. Uklanja toksine iz tijela, jača imunološki sustav, čisti i „jača“ krv te probavu, ali i pomaže kod respiratornih problema.

Recept za sirup od maslačka:

300 cvjetova  maslačka

1 l vode

3 limuna i 3 naranče narezanih na kriške

1 kg smeđeg šećera

Što prije cvjetove se prelije s 1 litrom hladne vode i u to ubacite kriške limuna i naranče, narezanih na kriške i zakuhajte. Čim zakuha, maknite s vatre i ostavite da stoji 24 sata. Kad je odstajalo 24 sata, procijedite kroz gazu ili sito, dodajte smeđi šećer i stavite kuhati oko sat i pol na laganijoj vatri često miješajući.

Gusti sirup se zatim prelije u staklene boce ili tegle te uzima po žličicu svakoga dana.

Unatoč brojnim potencijalnim dobrobitima, biljke maslačka i dodaci prehrani ne bi se trebali smatrati zamjenom za uravnoteženu prehranu i zdrav način života. Maslačak je vjerojatno siguran za većinu ljudi. Međutim, može uzrokovati alergijske reakcije i interakciju s određenim lijekovima. Ako uzimate bilo koje lijekove na recept, svakako se posavjetujte sa zdravstvenim djelatnikom.

Podijeli