Razlozi za sterilizaciju vaše mačke

mačka

Sterilizacija je jedan od najvećih darova koje možete dati svom ljubimcu i svojoj obitelji. Ovi rutinski medicinski postupci ne samo da pomažu u kontroli prenapučenosti kućnih ljubimaca, već također mogu spriječiti razvoj zdravstvenih problema i problema u ponašanju, omogućujući vašoj mački duži, zdraviji i sretniji život.

Što se događa tijekom operacije sterilizacije?

Sterilizacija je kirurško odstranjivanje jajnika ženke mačke, dok je kastracija uklanjanje testisa kod mužjaka. Iako se obje operacije provode rutinski smiju ih izvoditi samo ovlašteni veterinari.

Prije operacije, vaš veterinar može izvršiti potpuni fizički pregled vaše mačke ili uzeti uzorak njene krvi za analizu. Kako bi se bol i nelagoda sveli na najmanju moguću mjeru, sterilizacija i kastracija se provode dok je vaša mačka pod općom anestezijom.

Nakon operacije, vaš veterinar će vas uputiti kako se brinuti za vašu mačku dok se oporavlja. Većina mačaka se vrati u normalu za nekoliko dana. Mjesto operacije obično zacijeli unutar dva tjedna, a svi šavovi na koži uklanjaju se na kontrolnom pregledu kod vašeg veterinara.

Zašto bih svoju mačku trebao sterilizirati?

Sterilizacija ili kastracija vaše mačke sprječava neželjene okote, što pomaže u smanjenju prenapučenosti u skloništima. Milijuni neželjenih životinja svake godine završe u skloništima ili na ulici. Samo nekolicina sretnika bude usvojena; ostali su ili eutanazirani ili umiru od traume, izloženosti, izgladnjivanja ili bolesti. Sterilizacijom ili kastracijom svoje mačke doprinosite sprječavanju ove tragedije.

Još jedna prednost je ta što sterilizacija smanjuje ili eliminira seksualno ponašanje kod mačaka koje ljudi općenito smatraju smetnjom. Kod većine muških mačaka, bez obzira na njihovu dob kada su kastrirane, kastracija smanjuje lutanje, prskanje urinom i borbe s mačkama iz susjedstva. Tužno zavijanje ženki mačaka tijekom tjeranja je eliminirano.

Hoće li se osobnost moje mačke promijeniti nakon operacije?

Osim prethodno spomenutih promjena u ponašanju, malo je vjerojatno da će sterilizacija vaše mačke promijeniti njenu osnovnu osobnost, iako muške mačke mogu postati poslušnije nakon sterilizacije. Razigranost mačaka i opća razina aktivnosti, uzbuđenja i vokalizacije obično se ne mijenjaju nakon operacije.

Hoće li se moja mačka udebljati nakon operacije?

I mužjaci i ženke imaju tendenciju debljanja zbog smanjenog lutanja i drugog seksualnog ponašanja. Međutim, debljanje se može spriječiti pravilnom prehranom i tjelovježbom.

Kada trebam sterilizirati svoju mačku?

Zdrave mačke u dobi od 10 tjedana mogu se sigurno sterilizirati. Studije su pokazale da mačke operirane u dobi manje od šest mjeseci nemaju povećan rizik od fizičkih problema ili problema u ponašanju u usporedbi s onima koje su kasnije podvrgnute operaciji. Sterilizacija i kastracija u ranoj dobi mogu spriječiti problematična ponašanja prije nego što se pojave. Ako već nije učinjeno, sterilizaciju ili kastraciju treba razmotriti za svakog ljubimca s problemima u ponašanju, bez obzira na dob. Za određena ponašanja, operacija može smanjiti ili ukloniti problem, čak i kod starijih mačaka. Posavjetujte se sa svojim veterinarom za dodatne informacije.

Podijeli