Prijedlog za vikend putovanje: Nacionalni park Triglav

Veličanstveni pogledi s visokih vrhova, zelene alpske doline, žuborenje potoka i jezera koja odražavaju plavo nebo, te ogromna raznolikost flore i faune. Sve to možete doživjeti u nacionalnom parku Triglav, najvećem zaštićenom području Slovenije i jedinom nacionalnom parku.

Nacionalni park Triglav

Triglavski nacionalni park smjestio se na području sjeverozapadne Slovenije u Julijskim Alpama. Jedini je nacionalni park u Sloveniji i u njemu važi poseban zaštitni režim koji je stroži od onih u ostalim zaštićenim područjima. Na području parka prevladava visokogorski krš. Vegetacija u parku je većinom alpska, ali su zbog blizine Jadranskog mora i utjecaja sredozemne klime na jugozapadnom dijelu parka prisutne i biljke iz tih područja. Park ima površinu od 83.807 ha. Njegova najviša točka je Triglav s 2.864 m, a najniža točka je tok gorskog potoka Tolminka na 180 m.

U Triglavskom nacionalnom parku spajaju se dva velika slijeva – rijeke Soče koja utječe u Jadransko more, te rijeke Save koja teče prema Dunavu, odnosno Crnom moru. Na ovom jedinstvenom alpskom području gorskog krša nalaze se brojni slapovi, a najbrojniji su u području toka rijeke Soče.

Ovom predivnom prirodom razbacana su slikovita seoca, crkvice i turističke farme gde se možete upustiti u pravo istraživanje hrane, jezika, običaja i gostoprimstva. Ipak, najveći broj restorana, prodavaonica i turističkih sadržaja nalazi se na samom Bohinjskom jezeru.

Nacionalni park Triglav najbolje je mjesto za pješačenje u Sloveniji te ima veliki broj pješačkih staza, među kojima su: staza Soča, staza korita Tolminke, staza Triglavska Bistrica, staza Pokljuka i biciklistička ruta Radovna.

Staza Soča

Staza Sočanudi nudi i turu s vodičem te se tako možete osjećati sigurnijima prilikom šetnje parkom. Staza sama po sebi nije teška, pa je stoga prikladna kako za djecu, tako i za starije, naravno pod uvjetom da su u dobroj kondiciji. Također, poželjno je imati prikladnu obuću te zaštitu od vjetra i kiše.

Posjet kanjonu Vintgar

Kanjon Vintgar jedna je od najpopularnijih prirodnih ljepota NP Triglav, pa stoga nemojte propustiti priliku da posjetite ovu veličanstvenu turističku atrakciju. Kanjon je smješten u sjeveroistočnom dijelu parka, 6 kilometara od jezera Bled. Puteljak kroz kanjon je označen, pa se ne morate brinuti da ćete se izgubiti, a i sam izlet ne traje dulje od nekih sat vremena. Kanjon je trenutno zatvoren, ali otvara se 16. travnja. Cijena karte je 10€ za odrasle, za djecu od 6-15 godina 3€, dok je za djecu mlađu od 6 godina 1€. Također, ako vodite svog četvrenožnog prijatelja i on će platiti kartu od 3€.

Posjet vodopadu Savica

Još jedan skriveni dragulj parka je vodopad Savica. Ovaj vodopad, jedna od glavnih atrakcija, nalazi se na 30 minuta vožnje udaljen od Bleda. Sami uspon do vodopada Savica je pomalo zahtjevan, s obzirom da je potrebno 20-ak minuta neprekidnog uspinjanja stepenicama (čak njih 400!). Ipak, kad jednom stignete na vrh, sav trud će se isplatiti jer je pogled kao iz bajke. Ulaz za vodopad Savica plaća se 3€ za odrasle i 1,50€ za djecu.

Bohinjsko jezero

Najveće jezero Triglavskog narodnog parka je Bohinjsko jezero, tektonsko-ledenjačkog postanka. Bohinjsko jezero je dugačko 4 km, široko 1,2 km i duboko do 45 m, što ga čini najvećim prirodnim jezerom u Sloveniji. Može zadržati gotovo 100.000.000 m³ vode. Uz masiv Fužina na sjeveru i Bohinjsko gorje na jugu, jezero ispunjava tektonsku dolinu koju su isklesali ledenjaci. Kroz jezero teče potok Savica koje se nalazi na 526 m nadmorske visine.

Ovo su samo neke od prirodnih ljepota ovog nacionalnog parka. Nadamo se da smo vas zainteresirali, mogućnosti za istraživanje i aktivno korištenje slobodnog vremena su brojne, pa što čekate?

Podijeli