Prijedlog za putovanje: Klagenfurt

klagenfurt

Klagenfurt, povijesni glavni grad pokrajine Koruške, nalazi se u južnoj Austriji blizu granice sa Slovenijom. Omeđen na jugu šumovitim grebenom lanca Sassnitz i s Karavankama koje se uzdižu iza, ovaj idiličan položaj — zajedno sa svojom bogatom poviješću i reputacijom kulturnog središta — čini Klagenfurt jednim od najboljih mjesta za posjetiti u Austriji za odmor.

Osnovan 1161. kao tržni grad, Klagenfurt poznat je po iznimno atraktivnoj starogradskoj četvrti sa svojim slikovitim uličicama, lijepim povijesnim zgradama, kao i brojnim dobro očuvanim renesansnim dvorištima s arkadama i modernim buticima , galerijama i kafićima.

Također je poznato po svom starom jarku i kanalu. Dodan između 1527. i 1558. godine, ovaj povijesno značajan vodeni put i danas je u upotrebi i povezuje Klagenfurt s Wörtherseeom, najvećim jezerom na tom području. Zanimljive su i stare gradske utvrde, obilježene krugom ulica poznatim kao Ring, koji kruži starim dijelom grada i može se pohvaliti mnogim lijepim parkovima i vrtovima.

U nastavku donosimo popis nekih znamenitosti i atrakcija koje možete posjetiti.

  • Hochosterwitz Castle

Smješten na stjenovitom vrhu nekih 160 metara iznad grada Launsdorfa, samo 21 kilometar sjeveroistočno od Klagenfurta, impozantni dvorac Hochosterwitz (Burg Hochosterwitz) predstavlja savršenu diverziju na vašem putu do (ili iz) ovog popularnog austrijskog grada.

Jedan od najdojmljivijih dvoraca Austrije, stoljećima je bio na liniji fronta između Europe i Otomanskog Carstva, pokazao se neprobojnim i nikada nije pao (a nakon posjete nije teško shvatiti zašto).

  • Neuer Platz i Zmajeva fontana

Središnje obilježje novijeg dijela Klagenfurta je prostrani Neuer Platz. Dom najpoznatije gradske znamenitosti, ovdje ćete pronaći poznatu fontanu zmaja.

Odavno heraldički simbol Klagenfurta – legenda kaže da je grad izgrađen na močvari u kojoj živi zmaj – ovu ogromnu skulpturu isklesao je Ulrich Vogelsang 1590. od jednog bloka kloritnog škriljca, zelenog kamena koji rezbariji daje jedinstvenu boju. Figura Herkula i željezna ograda dodani su 1636.

Zanimljivost na Neuer Platzu je i Stup Trojstva (Dreifaltigkeitssäule), dodan 1689. godine.

  • Katedrala Maria Saal

Hodočasnička crkva Marije Saal, koja se češće naziva katedralom Marije Saal (Sv. Marije) (Maria Saal Dom), nalazi se visoko na brdu nekih 10 kilometara sjeverno od Klagenfurta. Ostaje jedno od vodećih hodočasničkih mjesta u Koruškoj. Ovdje je 750. godine biskup Modestus posvetio crkvu posvećenu Djevici Mariji, iz koje je pokrštavana okolica. Sadašnja građevina s dva tornja izgrađena je u gotičkom stilu u prvoj polovici 15. stoljeća, a kasnije je preuređena tijekom renesanse i baroka.

  • Minimundus

Malo zapadnije od Klagenfurta nalazi se prekrasan Minimundus, minijaturni gradić sastavljen od modela nekih od najprepoznatljivijih građevina iz cijeloga svijeta. Započeta 1958. godine, kolekcija uključuje više od 150 modela izgrađenih u mjerilu 1:25 i raspoređenih po velikom parku.

Same strukture su iznenađujuće velike, a ističe se Kip slobode, Londonski toranj, maketa mjesta za lansiranje NASA-inog svemirskog šatla i brojni modeli vlakova koji kruže oko mjesta. Dostupne su i zabavne aktivnosti kao što su izrada modela i iskustvo objedovanja na otvorenom na “svjetskom mjestu” po vašem izboru (sav profit od ove atrakcije ide u dobrotvorne svrhe).

  • Pyramidenkogel toranj

Za one koji traže najbolji pogled na prekrasan krajolik u ovom dijelu Austrije, posjetite spektakularni toranj Pyramidenkogel. Smještena u Keutschachu, samo nekoliko minuta vožnje od Klagenfurta, i proglašena najvišim drvenim vidikovcem na svijetu, ova impozantna građevina visoka 100 metara nalazi se na nadmorskoj visini od 920 metara i posebno je zabavna zbog uzbudljive vožnje toboganom natrag na zemlju razini.

  • Wörthersee

Dan posvećen istraživanju Wörtherseea, jezera veličine 20 x 2 kilometra koje povezuje Klagenfurt i Velden, definitivno je dobro proveden dan. Okruženo strmim, gusto šumovitim alpskim podnožjima s prekrasnim pogledom na daleke snijegom prekrivene Alpe, ovo je jezero poznato po svojim toplim karipski bistrim tirkiznim vodama (u ljeto temperatura vode doseže 25°C).

Jezero je podjednako popularno među ljubiteljima vožnje čamcem, ljubiteljima sunčanja i ribolovcima ljeti. Brojni golf tereni i objekti za jahanje također privlače ljubitelje sporta, a jezero se zimi zaledi i popularno je za klizanje.

Podijeli