Prijedlog za putovanje: Balaton

Balaton jezero je najveće jezero u središnjoj Europi, a nalazi se u Mađarskoj. Rijeka Zala je najveća rijeka koja se ulijeva u jezero, a kanalizirana rijeka Sió je jedina rijeka koja se izlijeva iz jezera.

Plitki dijelovi južne obale idealni su za obitelji s malom djecom, no na obje obale Balatona nalazimo plaže prikladne za obitelji, na kojima se može čak isprobati i vodene sportove.

No evo nekoliko natuknica što možete posjetiti:

1. Opustite se na plaži

Preporučamo Balatonederics za opuštenu lokalnu atmosferu, ali tu je i popularni Csopak.

2. Istražite drevne ulice Tihanyja

Poznat po boji lavande, opatiji iz 11. stoljeća i pogledu na nevjerojatno plavo jezero, povijesni grad u kojem vrijedi provesti nekoliko sati.

3. Lutajte ruševinama dvorca Szigliget

(Renovirane) ruševine drevne tvrđave koja je prošla kroz invazije i uspone i padove carstava. Plus prekrasan pogled na zaljev Tapolca.

4. Otkrijte vinsku scenu u Badacsonyju

Valoviti brežuljci Badacsonyja pružaju plodno tlo za uzgoj vinove loze za izuzetnu mađarsku vinsku scenu. Pješačite ili vozite bicikl između vinarija, pijuckajte vino i uživajte u hrani svjetske klase!

5. Istražite Szent Gyorgy Hegy

Dom briljantnih vinarija na čijem se vrhu nalazi lijepa kapelica Lengyel. Izvrsno mjesto za zalaske sunca i festival ‘Szent Gyorgy Hegy’ u ljetnim mjesecima.

6. Grad Balatonfüred

Od lutanja šetalištem Tagore do modernih restorana i barova, Balatonfüred je sjeverna ‘prijestolnica’ Balatona i definitivno mjesto koje treba vidjeti.

7. Palača Festetics u Keszthelyju

Palača Festetics u baroknom stilu iz 18. stoljeća zaista je impresivna, dok su elegantno njegovani vrtovi divno mjesto za popodnevno lutanje.

Za kraj pripremili smo galeriju koja vas možda potakne na vaše iduće putovanje!

Podijeli