Pomaže li rižina voda u rastu kose?

rižina voda za kosu

Riža je jedna od najpopularnijih žitarica koja se jede širem svijeta. Pa kako se onda ona našla u priči o ljepoti i zdravlju kose?

Kako se ispostavilo, japanske dvorske dame u prošlosti su prve koristile rižinu vodu u njezi svoje kose što je možda pridonjelo njihovoj zadivljujućoj duljini.

  • Tko bi trebao koristiti rižinu vodu: Odgovara svim tipovima kose, posebice onima sa suhom, beživotnom kosom no najbolje djeluje na prirodnoj, neobojanoj kosi
  • Koliko češto se koristi: Jednom mjesečno.
  • Ne koristiti: Pošto rižina voda sadrži protein izbjegavajte kombinirati je sa drugim preparatima na bazi proteina
  • Koju vrstu riže upotrijebiti: organsku smeđu ili crnu rižu

Koristi rižine vode za kosu

  • Čini kosu jačom. Kao što su proteini bitan dio održavanja uravnotežene prehrane, oni također imaju važnu ulogu u održavanju kose zdravom. Vjeruje se da protein u rižinoj vodi pomaže poboljšati cjelokupno stanje kose.
  • Pruža sjaj kosi. Na temelju anegdotskih dokaza zagovornika rižine vode, vjeruje se da škrobna otopina daje sjaj kosi.
  • Može pomoći u rastu kose. Rižina voda može potaknuti rast kose jer sadrži aminokiseline koje podržavaju regeneraciju kose. Takožer sadrži vitamine C, B i E koji pomažu u jačanju vlasi kose, a što je jača, to kosa može dulja izrasti.
  • Zaglađuje kosu. Oštečena i/ili kosa visoke poroznosti teško zadržava vlagu što može rezultirati ispucanim vrhovima. Međutim, hranjivi proteini koji se nalaze u rižinoj vodi mogu to spriječiti, smanjujući lomljenje i stoga poboljšavajući teksturu kose.

Kako napraviti rižinu vodu?

Priprema rižine vode je jednostavna. Sve što trebate je riža, voda, lonac, cjedilo i bočica sa raspršivačem. Počnite tako da rižu dobro isperete. Omjer je da na svaku šalicu riže dodate dvije šalice vode te je pomiješate u zdjeli ili loncu.

Ostavite rižu da se namače 40 do 60 minuta uz povremeno mješanje. Nakon maksimalno sat vremena rižu procijedite, a rižinu vodu prebacite u bočicu sa raspršivačem.

Kako primjeniti rižinu vodu na kosi?

Prije nanošenja kosu operite šamponom. Zatim je natopite rižinom vodom, počevši od vrhova kose. Izlijte preostalu rižinu vodu na tjeme i umasirajte je na tjemenu i kroz cijelu dužinu kose. Ostavite da djeluje 20-30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Na kraju stavite regenerator na kosu.

Postoje li nuspojave kod korištenja rižine vode?

Nuspojave su rijetke, ali se mogu pojaviti. Najčešća nuspojava je isušivanje kose do čega može doći uslijed prekomjerne upotrebe. Stoga vas molimo da vodite računa o vremenu i ne ostavljate rižinu vodu predugo na kosi.

Rižina voda sadrži škrob koji može stvoriti naslage na kosi te je potrebno dobro i detaljno isprati kosu nakon tretmana.

Podijeli