Ljetna trudnoća: Savjeti kako si olakšati život

ljetna trudnoća

Ljetne vrućine teško padaju svima. Osobito tijekom trudnoće, ljetne vrućine ženama mogu biti vrlo neugodne. Trudnicama je obično toplije od ostalih bez obzira na godišnje doba. Hormon progesteron tijekom trudnoće povisuje tjelesnu temperaturu, što dovodi do povećanja tjelesne temperature i brzih promjena raspoloženja. To dalje dovodi do hormonalnih fluktuacija, povećanog volumena krvi i učinaka na kardiovaskularni sustav. Ljetna trudnoća tako može postati podosta teška.

Savjete i preporuke liječnika možete pročitati u nastavku.

  • Hidratacija: Simptomi dehidracije kod trudnica uključuju vrtoglavicu, mučninu, suhe usne i usta i žutu boju urina. Preporuča se konzumacija 2-3 litre tekućine dnevno.
  • Zdrav obrok: U prehranu bi trebalo uključiti namirnice poput dinja i krastavaca. Trebalo bi napraviti promjene u prehrani koje uključuju dodavanje više tekućine kao što je kokosova voda i izuzeće slane i začinjene hrane. Čips, krekeri i začinjena hrana sadrže konzervanse koji mogu biti nezdravi, a mogu dovesti i do brzog gubitka vode.
  • Meditacija i joga: Tjelesna vježba je nedvojbeno korisna u ranim fazama. No, opterećuje naše mišiće i može podići tjelesnu temperaturu. Meditacija je najbolji način da iznutra rashladimo tijelo. Meditacija, osim opuštanja uma, pomaže i u opuštanju mišića, što pomaže u rastu bebe.
  • Povišene noge: Trudnice su ljeti sklone oticanju. Stoga se preporučuje držati noge u povišenom položaju kako bi se smanjilo zadržavanje vode u stopalima i nogama. Podizanje nogu također pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i opuštanju napetih mišića.
Podijeli