Ljetna dehidracija psa

Ljeti želimo zaista posvuda ići u pratnji naših voljenih pasa! Iako ovo može biti sjajno, znajte da ljetne vrućine mogu biti opasne za zdravlje vašeg psa. Jedna od najvećih ljetnih opasnosti je dehidracija psa. Psi se zagrijavaju brže od ljudi, a čak i najzdravijim psima lako je dehidrirati.

Što je zapravo dehidracija kod pasa?

Dehidracija se odnosi na manjak vode u tijelu. Znate li da se oko 60% tjelesne mase vašeg psa sastoji od vode? Ne samo da je voda sastavni dio onoga što teče unutar krvnih žila (arterija i vena), voda je također bitna komponenta unutar stanica i tkiva koja ih okružuju stoga je lako razumjeti zašto je dovoljna količina vode u tijelu neophodna za održavanje normalnog krvnog tlaka, cirkulacije i tjelesnih funkcija.

Uzroci dehidracije kod pasa

Dehidracija nastaje kada se konzumira premalo vode u odnosu na količinu izgubljenu iz tijela. Na primjer, pas koji je bolestan od povraćanja ili proljeva i ne osjeća se dovoljno dobro da pije puno vode da nadoknadi te gubitke tekućine može lako dehidrirati. Bolest bubrega može uzrokovati dehidraciju jer oštećeni bubrezi proizvode obilno urin bez obzira na to koliko se malo vode konzumira.

Ljetne vrućine potiču dehidraciju, osobito kada pas nije zainteresiran za ili nema pristup puno vode. Razmislite o psu opsjednutom teniskom lopticom koji ne voli prekidati dobru igru ​​dovlačenja kako bi popio malo vode. Iako to možda i nije problem na nižim temperaturama, gubitak vode povezan s teškim ljetnim dahtanjem može brzo rezultirati dehidracijom.

Otkrivanje dehidracije kod pasa

Dehidracija uzrokuje niz simptoma, a psi ih mogu pokazati od jednog do svih. Simptomi uključuju:

  • Letargija
  • Slabost
  • Otežano disanje
  • Povišen broj otkucaja srca
  • Osjećaj suhih i ljepljivih desni (normalne desni su glatke na dodir).

Ako sumnjate da vaš pas možda pati od dehidracije, potrudite se pronaći hlad ili klimatizirano okruženje i potaknite psa da pije vodu. Ako se simptomi ne poboljšaju u kratkom vremenskom razdoblju (najviše pet minuta), vrijeme je da potražite hitnu veterinarsku pomoć.

dehidracija psa

Sprječavanje dehidracije kod pasa

Evo nekoliko savjeta za održavanje hidratacije vašeg psa ovog ljeta:

Šećite svog psa rano ujutro ili navečer kako biste izbjegli najintenzivniju vrućinu dana.

Svakako ponesite vodu i posudu za vodu (koju poznaje vaš pas) kamo god idete. Nemojte se oslanjati na dostupne prirodne izvore vode.

Omogućite puno odmora i odmora za vodu tijekom aktivnosti igre i vježbe. Vaš pas možda ne zna svoje granice i nastavit će entuzijastično loviti frizbi dugo nakon što dođe vrijeme za usporavanje.

Omogućite čest pristup vodi.

Ako je vaš pas zaokupljen nečim drugim (drugi psi, teniska loptica, itd.) ili je previše uzbuđen da bi pio, najbolje je skratiti izlazak kako biste spriječili dehidraciju.

Koliko god volimo voditi svoje pse posvuda sa sobom, imajte na umu da, kada su temperature visoke, za vašeg psa može biti najbolje ako ga ostavite kod kuće.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, uvijek biste trebali posjetiti ili nazvati svog veterinara – oni su vaš najbolji izvor znanja i stručnosti.

Podijeli