Kako upoznati novog psa s mačkom

pas i mačka

Mačke i psi mogu živjeti zajedno; zapravo, neki razviju vrlo jaku vezu i postanu nerazdvojni prijatelji. Ali predstavljanje novog psa vašoj mački trebalo bi se odvijati polako i s velikom pažnjom. U nastavku vam donosimo smjernice i savjete kako upoznati psa s mačkom.

Što treba uzeti u obzir pri spajanju pasa i mačaka:

Ako je moguće, predlažemo da odaberete psa koji je prije sretno živio s mačkama

Je li vaša mačka navikla živjeti sa psima ili ih je već srela?

Je li vaša mačka starija ili fizički ugrožena? Starijoj ili fizički ugroženoj mački može biti teže izbjeći neželjenu interakciju sa psom

Hoće li mačka moći pobjeći ako ih pas odluči potjerati?

Možete li mački osigurati utočište ili ‘sigurno područje’ gdje pas ne može doći do njega, npr. na katu ili u spavaćoj sobi?

Može li vaša mačka, ako izlazi iz kuće, sigurno izaći, a da ne mora proći pored psa?

Kako svojoj mački predstaviti novog psa

Postupno, kako se vaša mačka sve više navikava na psa, možete dopustiti više interakcije. Držite psa na povodcu i pustite ga da priđe vašoj mački da ponjuši, a zatim ih pozovite. Dajte psu ukusnu poslasticu svaki put kada skrene pogled s vaše mačke na vas. Polagano, pažljivo upoznavanje osigurat će sigurnost obje životinje, posebno vaše mačke – koja možda neće biti ljubazna prema dovođenju ove životinje čudnog mirisa, izgleda i zvuka na njihov teritorij. To će također pomoći u uspostavljanju dugotrajne veze.

Pazite da ne forsirate susret, na primjer nošenjem mačke prema psu. Ne samo da će to prestrašiti vašu mačku, već bi vas mogla ugristi ili ogrebati. Umjesto toga, neka istražuju jedni druge prema svom ritmu.

Koristite hranu kako biste psa i mačku navikli jedno na drugo. Stavite ukusnu poslasticu na dohvat vaše mačke, ali van dometa psa. U isto vrijeme dajte psu punjeni Kong ili žvakalicu.

Pokušajte osigurati da pas nikada ne smije juriti vašu mačku. Psi to mogu smatrati vrlo uzbudljivim i može biti teško zaustaviti se nakon što je takvo ponašanje počelo. Nagradite psa za ignoriranje ili okretanje od vaše mačke.

Nakon nekoliko tjedana imat ćete dobru ideju je li sigurno pustiti psa s povodca kada je vaša mačka prisutna. Ako je vaša mačka vrlo sramežljiva ili plašljiva u blizini psa, može potrajati dulje. Pokušajte biti strpljivi i raditi stvari polako i pažljivo. Čak i mačke koje najviše vole pse ponekad mogu teško prihvatiti dolazak novog psa.

Podijeli