Kako očistiti plijesan na zidovima

Spore plijesni su svuda oko nas, a sve što im je potrebno da se aktiviraju je malo vlage i topline. Rast se može dogoditi bilo gdje kada su uvjeti optimalni na bilo kojoj površini od drveta preko pločica do zidova. Plijesan koju otkrijete na svojim zidovima može biti crna, zelena, smeđa ili bijela. Ako je kolonija velika, važno je odrediti koju vrstu rasta plijesni imate prije nego što se uhvatite u koštac s poslom čišćenja kako biste odredili sveukupne zdravstvene učinke na vas i vašu obitelj:

Alergene plijesni mogu se sigurno ukloniti korištenjem proizvoda za dezinfekciju.

Patogene plijesni mogu se ukloniti dezinficijensima: međutim, velike kolonije zahtijevaju profesionalni tretman.

Otrovne plijesni zahtijevaju profesionalni tretman i zbrinjavanje svih zahvaćenih materijala

Male kolonije plijesni, čak i otrovne plijesni, mogu se ukloniti s nekim osnovnim sredstvima za dezinfekciju koje vjerojatno imate pri ruci slijedeći sigurnosne postupke. Međutim, ako je rast plijesni opsežan, dobra je ideja da profesionalna tvrtka za uklanjanje plijesni testira i ukloni plijesan.

Koliko često čistiti plijesan sa zidova

Plijesan treba ukloniti što je prije moguće nakon što se otkrije. Čak i ako ne vidite rast plijesni, postoje znakovi potencijalnog problema s plijesni koji vam mogu pomoći da spriječite rast kolonije izvan kontrole:

U svom domu osjetite miris plijesni. Miris signalizira problem plijesni koji treba riješiti.

Zapostavili ste slavinu ili krov koji propušta.

Zid koji je na dodir mekan ili vlažan može ukazivati ​​na rast unutarnje plijesni koja će se uskoro pojaviti na površini.

Dolazi do nakupljanja vlage kojoj je potrebno dugo da ispari sa zidova zbog loše ventilacije u kući.

Što će vam trebati

Alat:

Zaštitne rukavice

Zaštitne naočale

Zaštitna maska ​​za lice

Plastična kanta

Spužva

Krpa od mikrovlakana

Mjerne čašice

Boca s raspršivačem

Četkica s mekim vlaknima

Sredstva:

Klor izbjeljivač (varikina)

Tekućina za pranje posuđa

Upute

U plastičnoj kanti pomiješajte jedan dio tekućine za pranje posuđa, 10 dijelova izbjeljivača i 20 dijelova vode. Da biste očistili malu površinu od plijesni, pomiješajte otopinu od jedne žlice tekućine za pranje posuđa, 1/2 šalice klorovog izbjeljivača i jedne šalice tople vode u boci s raspršivačem. Tekućina za pranje posuđa pomaže otopini da se dulje drži za zid kako bi ubila spore plijesni.

Savjeti

Izbjeljivač s klorom najučinkovitiji je proizvod za uklanjanje spora plijesni. Međutim, ako je zaraza mala, možete koristiti destilirani bijeli ocat ili hidrogen peroksid da ubijete spore. Destilirani bijeli ocat dovoljno je kiseo da polako razgrađuje strukturu plijesni i ubija je. Međutim, mogu ostati tamne mrlje.

Zaštitite se

Prilikom uklanjanja plijesni najbolje je nositi staru odjeću i koju možete oprati u vrućoj vodi kako biste uklonili sve spore plijesni koje bi se mogle raspršiti na površinu. Stavite masku za lice, zaštitne naočale i rukavice.

Povećajte ventilaciju u prostoriji

Kako biste poboljšali ventilaciju tijekom čišćenja, otvorite prozore ili dodajte ventilator za cirkulaciju.

Nanesite otopinu za čišćenje

Otopina za čišćenje može se nanijeti bocom s raspršivačem ili spužvom. Najbolje je čistiti plijesan počevši od dna i napredujući prema gore. To sprječava širenje spora i stvaranje mrlja na zidu. Površina zida treba biti potpuno mokra, ali ne prezasićena kako bi se spriječilo oštećenje zida.

Osušite zid na zraku

Nemojte brisati otopinu za čišćenje. Pustite da se zid osuši na zraku.

Provjerite ima li preostalih mrlja

Nakon što se zid potpuno osuši, provjerite ima li tamnih mrlja. Ako ostanu, ponovite korake sa svježom otopinom za čišćenje s klorom.

Podijeli