Hrčak kao ljubimac: Što trebate znati prije nabave

hrčak

Hrčci se često nazivaju “kućnim ljubimcima početnicima”, što je štetna karakterizacija koja implicira da imaju manju vrijednost i manje potreba od drugih životinja i može se koristiti kao “iskustvo učenja” za djecu koja se po prvi put susreću s odgovornošću. Ovakav način razmišljanja primjer je specizma, pogrešnog uvjerenja da je jedna vrsta važnija od druge. Hrčci su jednako vrijedni poštovanja kao i vi, pas ili tigar, i imaju specifične potrebe kao i svi mi. Ne postoji takva stvar kao što je “ljubimac početnik”.

1. Hrčci trebaju velike, sigurne domove

Druge životinje mogu na hrčke gledati kao na plijen i mogu biti u opasnosti da ih druge životinje u kući ozlijede ili ubiju ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere opreza. Kako biste spriječili da se životinje međusobno ozljeđuju, neophodno je da hrčci imaju sigurnu, prostranu i čvrstu nastambu.

Kavezi koji se prodaju u trgovinama za kućne ljubimce užasno su neadekvatni da zadovolje jedinstvene potrebe hrčka. Ako je nastamba premala, životinja može razviti “bijes u kavezu”, stanje uzrokovano stresom koje može dovesti do raznih problema u ponašanju, uključujući griženje, prekomjerno mokrenje i neprestano griženje kavezne rešetke što može uzrokovati ozbiljne ozljede zubiju.

2. Loptice i kotači za hrčke nisu samo zabava i igra

Dok se hrčci trebaju moći igrati i istraživati, dobro poznate igračke za hrčke, lopta i kotač za hrčke, nisu dizajnirane imajući na umu dobrobit životinje. Obje su igračke često premale, zbog čega hrčci neprirodno izvijaju leđa. Kupnja kotača promjera najmanje 27 cm (20cm za patuljastog hrčka) može značiti kupnju nečega što se prodaje za štakore, ali to će biti bolje za fizičku dobrobit hrčka i može pružiti veliku mentalnu i fizičku stimulaciju.

Za razliku od kotača za hrčke, koji hrčku pruža sigurno mjesto za vježbanje kada se koristi ispravna veličina, lopta za hrčka se ne preporučuje. Hrčci se lako uplaše, jer nemaju najbolji vid, a za navigaciju koriste svoje brkove. Hrčak odvojen od osjetilnih informacija, kao u jednoj od ovih loptica, dezorijentirana je životinja – a ono što ljudi često percipiraju kao uživanje više je nego vjerojatno reakcija panike. Osim toga, noge hrčka mogu se zaplesti u zračne otvore lopte, što može dovesti do lomljenja kostiju.

3. Usamljeni hrčak je sretan hrčak

Dok neke životinje trebaju prijatelje i društvo, hrčcima to nije potrebno.Hrčak se može povezati s ljudskim skrbnikom, ali ne bi trebao živjeti s drugim hrčkom. Oni su teritorijalni i vjerojatno će se boriti. Patuljasti hrčci mogu živjeti s društvom ako se uvedu u dovoljno mladoj dobi, ali borbe mogu nastati bez obzira na to koliko su dugo koegzistirali. Umjesto da usvojite drugog hrčka da vam pravi društvo, budite prijatelj svom hrčku – provedite vrijeme s njim svaki dan, mazite se i igrajte se izvan njegovog kaveza.

4. Hrčci trebaju posebnu stelju i materijale za gnijezda

Postoji nekoliko opcija za pristupačnu i sigurnu stelju kako biste svom hrčku pružili dom kakav zaslužuju. Međutim, važno je znati što je sigurno. Vaša će životinja također cijeniti malu posudu s pijeskom za kupanje.

Hrčci će prirodno mokriti i vršiti nuždu na određenom mjestu, a to područje treba čistiti tjedno. Svu stelju treba zamijeniti jednom mjesečno, ali treba zadržati šaku korištene stelje kako bi se hrčak osjećao sigurnije.

5. Hrčci imaju raspored spavanja

Hrčci su ludi, što znači da su aktivni u sumrak i zoru, provode da i noć u gnijezdu. To može biti frustrirajuće za skrbnika koji se želi igrati sa svojim društvom tijekom dana. Buđenje uspavanog hrčka za njih može biti stresno i može ih potaknuti da se ponašaju nervozno ili agresivno. Postoje valjani razlozi da se probudi usnuli hrčak, kao što postoje razlozi da se probudi usnuli čovjek, kao što je davanje lijeka ili promjena nečeg potencijalno opasnog u njihovom okruženju. Samo ih budite pažljivo i oprezno!

Iako su hrčci mali, ipak podrazumijevaju velike obveze. Zahtijevaju svakodnevnu njegu, vježbu i pažnju, baš kao i ostali životinjski prijatelji.

Podijeli